Spotkałem się z tym dzisiaj. Poszedłem wypróbować mój nowy adapter Lectron i zdałem sobie sprawę, że wyrównanie nie pozwoli mi na ładowanie bez zajmowania dwóch stanowisk. Czekała kolejka Tesli, więc nie mogłem tego zrobić z czystym sumieniem i po prostu odszedłem. Zakładam, że byłoby to uważane za dość złą etykietę.
Tak, to do bani. Musisz być na jednostce końcowej po prawej stronie i mocno przylegać do krawężnika. Albo musisz być niegrzeczny i zająć 1,5 miejsca. Sprawdziłem nawet na stronie Tesli i ONI TO POKAZUJĄ, jakby to było rozsądne podejście. Muszą po prostu udostępnić przedłużenie.
Pojechałem w moją pierwszą podróż na 350 mil, myśląc, że mogę korzystać z KAŻDEJ stacji superładowania Tesli. NIE. Ograniczają, z których możesz korzystać. Jeśli dodałeś samochód do aplikacji i się nie wyświetla, nie możesz z niego korzystać, nawet jeśli wiesz, gdzie jest.
Pojechałem do jednego, o którym wiedziałem, że tam jest (ponieważ miałem model 3), i był CAŁKOWICIE otwarty (wszystkie 12 stanowisk). Ale nie mogłem z niego skorzystać. Tesla ogranicza dostęp do osób niebędących Teslą, a co jest dla nich takie głupie, to to, że nie otrzymują żadnego zwrotu z tych stacji, jeśli nie są używane. To najgłupszy model biznesowy, jaki kiedykolwiek słyszałem. Wiedzą, czy samochód jest Teslą, czy nie, więc powinni po prostu ustalić, kiedy, powiedzmy, 75% stanowisk jest używanych, a następnie je wyłączyć, aby tylko Tesle mogły korzystać z innych. Rozumiem, że chcą dać priorytet właścicielom Tesli, ale to straszne.
Jedyne Tesle, z których mogłem skorzystać, to albo wolne ładowanie, albo tak daleko od mojej trasy, że to było śmieszne.
Więc skończyłem korzystając z systemów ElectrifyAmerica i SmartCharge. Zadziałały, gdy już je "rozwiązałem" za pomocą ich aplikacji (nietrywialne).
A zimą Prologue pokonuje tylko około 250 mil/pełne ładowanie! I ładowanie od 80% do 100% zajmuje około godziny. (Zajęło około 30 minut od 10% - 80%) na stacji ładowania 150kW.
Problemem było czekanie 15 minut na otwarcie miejsca, a koszt wynosił około 0,60 $.kWH. To daje prawie 6 $, gdy dostajesz tylko około 2,3 - 2,4 mil/kWh. Mam nadzieję, że wiosną/latem wzrośnie do 3+.
Na szczęście mam ładowarkę L2 w domu, więc ładowanie jest tanie i oczywiście wygodne.
Prawdopodobnie nie będę zabierał mojego Prologue na podróże dłuższe niż 200 mil w obie strony na razie i po prostu użyję hybrydy CRV mojej żony, dopóki infrastruktura nie ulegnie poprawie w nadchodzących latach, aby ułatwić szybkie ładowanie na głównych autostradach, co powinno również obniżyć cenę za kWh, gdy konkurencja się rozpali.